كرم ضد چروك
11 غذايي كه باعث ايجاد چين و چروك صورت و پيري پوست ميشوند.
چين و چروك صورت در جواني، دو علت اصلي دارد. اين دلايل عبارتند از: قرار گرفتن در معرض آفتاب و فرآوردههاي نهايي واكنش گليكاسيون پيشرفته (AGEs). محصولات نهايي گليكاسيون پيشرفته زماني تشكيل ميشوند كه پروتئين يا چربي، با قند تركيب شود.
در حالي كه اين عوامل، به طور كامل قابل كنترل نيستند، استفاده از كرم ضد آفتاب و توجه به رژيم غذايي ميتواند در چگونگي محافظت بدن از پوست و بهبودي آن موثر باشد.
اگرچه توجه به رژيم غذايي در عمل، مشكلتر از آن چيزي است كه به نظر ميآيد، اما اطلاع داشتن از تأثير برخي غذاها بر سلامت پوست، به شما كمك خواهد كرد. براي جلوگيري از پيري پوست، لازم است با خواص و تاثيرات مواد غذايي گوناگون آشنا شده و محصولات مناسب را انتخاب كنيد.
در اين مطلب 11 مادهي غذايي كه موجب تسريع روند پيري پوست ميشوند را بررسي و جايگزينهاي آنها را نيز معرفي ميكنيم. با ما همراه باشيد…
1? سيب زميني شيرين سرخ شده جايگزين سيب زميني سرخ شده
سيب زميني سرخ شده اگرچه غذايي بسيار محبوب است؛ اما به علت سرخ شده و شور بودن، در گروه فرآوردههاي نهايي گليكاسيون پيشرفته (AGEs) قرار ميگيرد. غذاهاي سرخ شده در دماهاي بالا، راديكالهاي آزاد توليد ميكنند. اين موضوع ميتواند باعث آسيب سلولي به پوست شود. قرار گرفتن در معرض راديكالهاي آزاد روند پيري را تسريع ميكند. اتصال متقاطع بر مولكولهاي DNA تأثير ميگذارد و ميتواند قابليت ارتجاعي پوست را تضعيف كند.
علاوه بر اين، مصرف زياد نمك ميتواند آب را از پوست بيرون بكشد و باعث كم آبي شود. اين موضوع باعث شكل گيري چين و چروك صورت ميشود. در صورت تمايل ميتوانيد سيب زميني سرخ شده را با سيب زميني شيرين تنوري يا سيب زميني شيرين سرخ شده جايگزين كنيد.
سيب زميني شيرين، سرشار از مس است. اين ماده، نوعي مادهي ضد پيري است و به توليد كلاژن كمك ميكند.
2? نان جوانهي غلات جايگزين نان سفيد
هنگامي كه كربوهيدراتهاي تصفيه شده با پروتئين ادغام ميشوند، فرآوردههاي نهايي گليكاسيون پيشرفته (AGEs) تشكيل ميشود. فرآوردههاي نهايي گليكاسيون پيشرفته، تأثير مستقيمي بر بيماريهاي مزمن و روند پيري دارد.
غذاهايي كه شاخص گليسميك بالايي دارند (مانند نان سفيد) ميتوانند باعث ايجاد التهاب در بدن شوند؛ اين موضوع، مستقيماً با روند پيري در ارتباط است.
در صورت تمايل ميتوانيد جايگزيني براي نان سنتي پيدا كنيد؛ جايگزينهايي مانند نانهاي جوانهي غلات كه حاوي قند اضافي نيستند. اين نانها، حاوي آنتي اكسيدانهايي هستند كه براي پوست مفيدند.
3? عسل يا ميوه جايگزين شكر سفيد
قند، يكي از محصولاتي است كه همواره از آن به عنوان عاملي براي مشكلات ناخواستهي پوستي، مانند آكنه ياد ميشود. همانطور كه پيش از اين گفته شد، قند در تشكيل فرآوردههاي نهايي گليكاسيون پيشرفته (AGEs) كه تخريب كنندهي كلاژن هستند، نقش دارد.
هنگامي كه سطح قند خون بالا ميرود، فرآيند پيري پوست تحريك ميشود. اگر نور خورشيد نيز درگير باشد، سرعت اين فرآيند بيشتر خواهد شد. بنابراين، به جاي خوردن بستني در ساحل، ميوههاي يخ زده يا بستني يخي بدون قند افزوده را امتحان كنيد.
همچنين در زمانهايي كه هوس خوراكيهاي شيرين داريد ميتوانيد ميوه يا شكلات تلخ را انتخاب كنيد. بلوبري، (همانطور كه در مطالعات حيواني نشان داده شده است) به طور خاص، از تخريب كلاژن جلوگيري ميكند.
4? روغن زيتون يا آووكادو جايگزين مارگارين (كره گياهي)
نتايج مطالعات قديمي نشان ميدهد افرادي كه مارگارين يا كره مصرف نميكنند (نسبت به افرادي كه اين محصولات را مصرف ميكنند) آسيب پوستي و چين و چروك صورت كمتري دارند.
علاوه بر اين، مطالعات علمي نشان ميدهد مصرف مارگارين (به دليل سرشار بودن از چربيهاي نسبتا هيدروژنه) نسبت به مصرف ميزان متعادل كره واقعي، آسيب بيشتري به همراه دارد. اسيدهاي چرب ترانس باعث آسيب پذيري پوست در برابر اشعهي ماوراء بنفش شده و اين موضوع، باعث آسيب به كلاژن و خاصيت ارتجاعي پوست ميشود.
در صورت تمايل ميتوانيد به جاي استفاده از كره روي نان تست، از روغن زيتون يا آووكادو (كه سرشار از آنتي اكسيدانهاي ضد پيري هستند) استفاده كنيد.
5? استفاده از مرغ به جاي گوشتهاي فرآوري شده
هات داگ، پپروني، بيكن و سوسيس، همه نمونههايي از گوشتهاي فرآوري شده هستند كه ميتوانند براي پوست مضر باشند. اين گوشتها سرشار از سديم، چربيهاي اشباع و سولفيت هستند كه همگي ميتوانند باعث دهيدراته شدن پوست شده و كلاژن را با ايجاد التهاب تضعيف كنند.
براي گزينههاي ارزان قيمت پروتئين، به جاي گوشتهاي فرآوري شده، تخم مرغ يا لوبيا را جايگزين كنيد. در صورت تمايل ميتوانيد از گوشتهاي كم چرب، مانند بوقلمون و مرغ استفاده كنيد. اين گوشتها مملو از پروتئين و اسيدهاي آمينه هستند كه در شكل گيري طبيعي كلاژن ضروري ميباشند.
6? لبنيات
اگر در مورد مصرف لبنيات احساس سردرگمي داريد، تنها نيستيد. مطالعات علمي هنوز هم نتوانستهاند به اين سردرگميها پايان دهند.
ممكن است برخي از شما شاهد تغيير مثبت پوستتان در زمان استفاده از لبنيات باشيد و برخي ديگر، اصلاً تفاوت معناداري را مشاهده نكنيد. همهي اين موارد به شما بستگي دارد. براي برخي افراد، ممكن است لبنيات موجب افزايش التهاب در بدن شده و اين موضوع، منجر به استرس اكسيداتيو (عدم تعادل بين راديكالهاي آزاد و آنتي اكسيدانها در بدن) شود. استرس اكسيداتيو يكي از دلايل اصلي پيري زودرس پوست است.
رژيمهاي غذايي با لبنيات كم ميتواند از ايجاد چين و چروك صورت ناشي از اشعههاي مضر خورشيد، محافظت كند. لبنيات، منبع عالي كلسيم بوده و براي سلامت كلي پوست ضروري است. به عنوان منابع ديگر كلسيم ميتوانيد دانهها، لوبيا، بادام، سبزيجات داراي برگ سبز و انجير ميل كنيد.
7? تجديد نظر در مورد مصرف نوشيدنيهاي گازدار و قهوه
اثر نوشيدني گازدار (نوشابهها) و قهوه بر سلامتي، بيشتر با خواب در ارتباط است تا پوست. اين نوشيدنيها، كافئين بالايي دارند. اگر در طول شبانه روز به طور مكرر نوشابه و قهوه بنوشيد، ممكن است اين مسئله روي خوابتان تأثير بگذارد.
خواب نامناسب و بد، با افزايش علائم پيري و سياهي دور چشم، چين و چروك و خطوط ريز مرتبط است. اگر در مورد ميزان مصرف قند نگران هستيد، ميتوانيد مقدار آن را كم كرده يا نوشيدني ديگري را جايگزين آن كنيد. به عنوان مثال، ميتوانيد به جاي قهوه، شير طلايي (شير زردچوبه) مصرف كنيد. زردچوبه، مادهي اصلي شير طلايي، سرشار از آنتي اكسيدانهاست و از طرفي ديگر، يكي از قويترين تركيبات ضد پيري است.
8? حد اعتدال در نوشيدن الكل
الكل ميتواند مشكلات زيادي براي پوست ايجاد كند؛ از جمله قرمزي، پف كردن، از بين رفتن كلاژن و چروك. الكل باعث كاهش ميزان مواد مغذي، هيدراتاسيون و سطح ويتامين A بدن ميشود؛ كه همگي تأثير مستقيمي روي چين و چروكها دارند. ويتامين A، از نظر رشد سلولهاي جديد و توليد كلاژن و در نتيجه تضمين پوستي انعطاف پذير و بدون چين و چروك، از اهميت ويژهاي برخوردار است.
در حد اعتدال الكل بنوشيد. حد اعتدال عبارت است از يك نوشيدني در روز براي زنان و دو نوشيدني براي مردان. اطمينان پيدا كنيد كه با مصرف آب كافي، به خوبي هيدراته ميشويد. همچنين سعي كنيد برخي از دستورالعملهاي تهيهي نوشيدنيهاي غير الكلي سرگرم كننده و خلاقانه را نيز امتحان كنيد.
9? خودداري از پخت و پز با حرارت بالا
برخي از روغنهاي چند غيراشباع، سرشار از اسيدهاي چرب امگا 6، مانند روغن ذرت يا روغن آفتابگردان، ميتوانند باعث ايجاد راديكالهاي آزاد مضر و افزايش سطح التهاب در بدن شوند. اگر هر روز سرخ كردني مصرف ميكنيد يا پخت و پز را با حرارت بالا انجام ميدهيد، ميزان بروز اين مشكل افزايش پيدا خواهد كرد.
البته اين بدان معنا نيست كه همهي روغنها، ناسالم هستند. براي جلوگيري از چين و چروك صورت ، از چربيهاي تك غيراشباع استفاده كنيد تا به هيدراته ماندن پوستتان كمك شود.
در صورت تمايل ميتوانيد روغن زيتون را جايگزين روغن نباتي كنيد. روغن زيتون سرشار از آنتي اكسيدانها، ويتامين E و فيتواسترولها (گروهي از تركيبات در گياهان با ساختماني مشابه كلسترول و استروئيدها) است و التهاب را كاهش ميدهد.
10? اجتناب از مصرف كيك برنجي
معمولاً كيك برنجي به عنوان ميان وعدهاي مناسب مورد استفاده قرار ميگيرد، با اين حال اين محصول غذايي براي پوست مناسب نيست.
كيك برنجي از شاخص گلايسميك بالايي برخوردار است و ميتواند باعث افزايش ناگهاني قند خون شود. افزايش قند خون به عنوان «تسريع كنندهي پيري» عمل ميكند و ميتواند باعث ايجاد چين و چروك در پوست شود.
در صورت تمايل ميتوانيد براي ميان وعدهي ضد پيري، حمص (نخود و ارده) را با فلفل دلمهاي قرمز امتحان كنيد. فلفل دلمهاي قرمز سرشار از ويتامين C بوده و براي توليد كلاژن بسيار عالي است. نخود نيز سرشار از آنتي اكسيدانهاي مناسب براي داشتن پوستي سالم است.
11? بي اثر كردن فروكتوز با اسيد ليپوئيك
ممكن است از شنيدن اين موضوع كه آگاوه (گياه صد ساله) ميتواند حاوي فروكتوز بيشتري نسبت به شيرهي ذرت با فروكتوز بالا باشد، تعجب كنيد. بررسيها نشان ميدهد كه فروكتوز بسيار سريعتر از قند معمولي، كلاژن را تجزيه ميكند. اين موضوع ميتواند باعث تشكيل چين و چروك شود.
اسيد ليپوئيك ممكن است اثرات مضر فروكتوز در آسيب به كلاژن را خنثي كند. اگر آگاوه تنها شيرين كنندهاي است كه ميتوانيد مصرف كنيد، حتما كلم بروكسل را (كه داراي اسيد ليپوئيك زياد است) در رژيم غذاييتان بگنجانيد.